Herstelondersteunende zorg helpt mensen die te maken hebben met (langdurige) psychische problemen of klachten om zichzelf te helpen. Het accent ligt dan op ermee om te gaan en op zelfacceptatie. Herstel betekent hier vooral weer zelf de regie over het eigen leven leren voeren. Ouder worden betekent vaak een nieuw evenwicht te leren vinden in veranderde omstandigheden.
Hoe ouder we worden, hoe complexer onze levens ook kunnen zijn. Vaak ontstaan lichamelijke en psychische problemen die elkaar en ook het functioneren beïnvloeden. Werken met de Yucelmethode helpt oudere, vaak kwetsbare hulpvragers om zelf de regie te nemen en aan de hand van de blokken te laten zien hoe met hun gaat en wat zij graag zouden willen. De opstellingen kunnen hen helpen om complexiteit behapbaar te maken. De ondersteuner kan zo samen met de hulpvrager onderzoeken welke krachten de persoon heeft. Zoeken naar krachten versterkt ook voor oudere mensen het vermogen om met tegenslagen om te gaan.
In de poli ouderenzorg bij ggz-instelling Vincent van Gogh wordt gewerkt met de Yucelmethode, ook in combinatie met de benadering van positieve gezondheid, steeds meer in de wijk en steeds meer met andere netwerkpartners. Ook in de ouderenpoli helpt de Yucelmethode om het verhaal van de hele mens te visualiseren.
De afbeeldingen laten opstellingen zien die groepen binnen de poli samen hebben gemaakt.
'Wij zijn enthousiast over de bruikbaarheid van de Yucelmethode voor onze oudere doelgroep. We zetten de methode regelmatig en weloverwogen in. Als we de koffer erbij pakken roept dit in eerste instantie van alles op bij de persoon, de partners of het gezin, variërend van ‘Wat kinderachtig’, tot ‘O leuk, een keer wat anders’. Het roept vaak ook nieuwsgierigheid naar het onbekende op en na een duidelijke uitleg raken mensen meestal enthousiast.'
Begeleiders ggz-instelling Vincent van Gogh