Toepassingen

In de loop van 10 jaar werken met de Yucelmethode hebben duizenden ondersteuners een training gevolgd en is ervaring met de methodiek opgedaan in verschillende settings van zorg en welzijn. Zij ondersteunen met behulp van de methode mensen met zeer uiteenlopende problemen en achtergronden bij hun herstel.

Hulpvragers kunnen zelf hun eigen situatie (krachten zowel als lasten) verbeelden. Van daaruit werken zij, op basis van eigen kracht en onder eigen regie, aan oplossingen voor knelpunten die ze ervaren. Ze maken deze in de opstellingen visueel en tastbaar voor zichzelf en de ondersteuner. De ondersteuner heeft een bescheiden en tijdelijke rol, de relatie met de hulpvrager is er een van gelijkwaardigheid en cocreatie.

De methode deelt veel uitgangspunten met bijvoorbeeld de herstelondersteunende zorg en de positieve gezondheid. Door haar flexibiliteit is ze goed te combineren met andere benaderingen die stoelen op gelijkwaardigheid, eigen regie en eigenaarschap.

'De Yucelmethode is een van de weinige uitgewerkte manieren om mensen daadwerkelijk zelf het voortouw te geven bij het inventariseren en oplossen van de knelpunten in hun levenssituatie.'
Oud-psychiater Jos Dröes