Vanuit eigen kracht en met hulp van het netwerk je leven weer op de rails krijgen. Dat is het uitgangspunt van Krachtwerk, de begeleidingsmethodiek van Zienn. Niet iedereen lukt het om de eigen talenten en hulpbronnen te benoemen. Vooral als je niet zo talig bent, chaotisch of misschien een verstandelijke beperking hebt. De Yucelmethode maakt het een stuk gemakkelijker. Met blokken brengen cliënten krachten, problemen én netwerk in beeld. Heel visueel! De Crisisopvang Burgum is enthousiast.
‘De methode draait om houten blokken in allerlei kleuren en maten die iemands situatie in beeld brengen’, leggen begeleiders Lammy en Annie uit. ‘Een langwerpige staaf staat voor de cliënt. De staaf kan gaaf zijn, gebutst, gebogen of geknakt, afhankelijk van hoe de cliënt zich voelt. De staaf wordt gesteund door T-vormige blokken. Dat zijn iemands steunpilaren of hulpbronnen (familie, buren, de eigen talenten). De cliënt voorziet de T-blokken zelf van stickers waarop hij zijn steunpilaren schrijft. Boven op de staaf (de cliënt) komen de blokken met omstandigheden die hij als last ervaart: verslaving, schulden, ruzies, huisvesting, gezondheid, stress. Ook die beplakt de cliënt met stickers.
Door het bouwwerk dat ontstaat, ziet de cliënt in één oogopslag hoe hij ervoor staat. Hij snapt de verbinding tussen hulpbronnen, de eigen gemoedstoestand en de problemen beter. Stel: een cliënt wil de hulpverlening (hulpbron) stoppen, maar het bouwwerk stort in als hij het T-blok met hulpverlening weghaalt. Dan ontdekt hij zelf dat het te vroeg is om zonder begeleiding verder te gaan. Het bouwwerk helpt benoemen waar aan te werken en geeft input voor het begeleidingsplan. Een cliënte sprak toen haar bouwwerk klaar was: “Goh, ik moet toch iets aan mijn netwerk gaan doen.” Eigen motivatie! De cliënt bouwt zelf aan het herstel. Tijdens een volgende afspraak kan het bouwwerk er al heel anders uit zien.’
‘Mooi aan de methode is dat deze problemen bespreekbaar maakt. Onze doelgroep is kunstenaar in het omzeilen van bijvoorbeeld hun schulden of verslaving. Dan pak je het blokje met de betreffende sticker, legt het neer en vraagt “Hoe staat het daarmee?” En niet meer “Hoe staat het met je drugsgebruik”. Je externaliseert het probleem en het wordt een minder beladen gespreksonderwerp. Het is er gewoon en de cliënt wil of moet er iets mee.’
De Yucelmethode past heel mooi binnen onze begeleidingsmethodiek Krachtwerk. Omdat de blokkenmethode heel beeldend is, is deze erg geschikt voor cliënten die niets hebben met papieren en formulieren, niet goed over zichzelf en/of in termen van levensgebieden kunnen praten. Mensen met een licht verstandelijke beperking, bijvoorbeeld, of mensen die chaotisch zijn. Eigenlijk iedereen die niet ‘talig’ is.
Mehmet Yucel is de ontwikkelaar van de Yucelmethode. Deze uit Turkije afkomstige systeemtherapeut heeft hiervoor zijn jarenlange ervaring in een Nederlandse hulpverleningspraktijk gebruikt. De methode heeft systeemtherapie als basis en betrekt het hele cliëntsysteem. Kijk ook op www.webheldtest.nl/yucelmethode.
Burgum is enthousiast over Yucel, en ook elders binnen Zienn zijn er ‘Yucel-initiatieven’.
https://zienn.nl/praktijkverhalen/blokkenmethode-yucel-bouwen-aan-herstel/